Chrono Calculator
Informatie voor docenten
Highscores - Charge Your Brainzzz Game

Slaap en de hersenen

Uit onderzoek blijkt dat slaap van groot belang is om je hersenen gezond te houden. Er bestaan op dit moment een aantal theorieën over de functie van slaap voor je hersenen. Lees hieronder over de verschillende theorieën en over de effecten van voldoende slaap.

Als je voldoende slaapt, heeft dat veel positieve effecten:

  • Je kunt je goed concentreren en je bent in staat om goed te leren.

  • Je raakt niet snel geïrriteerd en blijft makkelijker kalm.

  • Je hebt een lager risico op ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer.

  • Je wordt veel minder snel ziek.

  • Je hebt een lager risico op overgewicht.

  • Je beweegt meer en maakt verstandige keuzes bij wat je eet. Ook kies je minder snel voor alcohol en andere genotsmiddelen.

  • Je ziet er lekker fris uit: geen wallen onder je ogen en een mooie, strakke huid rond je mond en ogen.

 

 

 

Theorie 1: Slaap en je geheugen meer lezensluiten

Je onthoudt dingen die je overdag leert of meemaakt. Hoe goed je die onthoudt, hangt onder andere af van of je voldoende slaapt of niet. Belangrijke kennis of ervaringen sla je extra goed op wanneer je voldoende slaapt. Sommige onbelangrijke herinneringen worden dan juist opgeruimd.

Theorie 2: Afval opruimen meer lezensluiten

Slapen is eigenlijk een grote schoonmaak voor je hersenen. Tijdens de slaap wordt de ruimte tussen je hersencellen groter. Daardoor kunnen afvalstoffen zoals grote eiwitten makkelijk worden opgeruimd. Er wordt gedacht dat een teveel aan die eiwitten, bijvoorbeeld amyloïd-bèta, iets te maken heeft met het risico op hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Theorie 3: Aanmaak van hersencellen meer lezensluiten

Vlak na de geboorte en in je kindertijd maak je veel nieuwe hersencellen aan, vooral tijdens de slaap. Maar ook als je volwassen bent worden in sommige gebieden van je hersenen nog steeds nieuwe cellen gemaakt. Langdurig slecht slapen verstoort de aanmaak van die nieuwe cellen. Een goede nacht slaap is voor je hersenen dus erg belangrijk.

Theorie 4: Betere weerstand meer lezensluiten

Je hersenen maken het zogenaamde groeihormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kunt groeien, dat je lichaam nieuwe cellen aanmaakt en dat oude of kapotte cellen door nieuwe worden vervangen. Tijdens je slaap maken je hersenen extra veel groeihormoon aan.Daardoor kan je lichaam extra herstellen en groeien. Daarnaast speelt groeihormoon ook een rol in je afweersysteem. Voldoende slaap zorgt er dus ook voor dat je minder snel ziek wordt.