Chrono Calculator
Informatie voor docenten
Highscores - Charge Your Brainzzz Game

Informatie voor docenten

Slapen is een heel belangrijk onderdeel van onze leefstijl en maakt dat we overdag goed kunnen functioneren. Veel jongeren liggen ‘s avonds lang wakker, gaan te laat naar bed of zijn ‘s ochtends met geen mogelijkheid wakker te krijgen. Het gevolg: slapende tieners in de schoolbanken en onder andere slechte schoolprestaties en gedragsproblemen. Op de lange termijn kan slaaptekort zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals depressies. Daarom heeft de Hersenstichting in samenwerking met het bedrijf Chrono@Work het lespakket Charge Your Brainzzz ontwikkeld: een lespakket dat zich richt op de biologische achtergrond van slapen, het effect van slaap op het lichaam en gezond slaapgedrag. Dit lespakket wil een duurzame gedragsverandering teweeg brengen onder jongeren.

 

Het lespakket

Charge Your Brainzzz is een lespakket vol met moderne, activerende leermiddelen en is gericht op jongeren van 12-15 jaar. Ook de ouders en/of verzorgers worden betrokken bij de lesstof. Het pakket sluit aan op het tweede leerjaar biologie (afhankelijk van de school is dit klas 2 of klas 3), vmbo-t, havo en vwo. Het lespakket is bedoeld voor drie lessen van 45 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Docentenhandleiding
  • Vier animaties, drie om in de klas te tonen en één op de website en als huiswerkopdracht
  • Materiaal voor activerende werkvormen om zelf uit te printen
  • De serious game Charge Your Brainzzz: The Game als huiswerkopdracht
  • Toegangscodes voor extra functionaliteiten in de serious game
  • Deze website (www.chargeyourbrainzzz.nl) met informatie voor leerlingen, ouders en docenten
  • Afsluitende quiz

 

Leerdoelen

Charge Your Brainzzz heeft de volgende algemene leerdoelen:

  • De leerling kan uitleggen hoe gezond slaapgedrag bijdraagt aan de lichamelijke en mentale gezondheid, en wat de schadelijke effecten zijn van te weinig slaap.
  • De leerling kan uitleggen hoe de biologische klok het slaap-waakritme bepaalt en uitleggen welke rol (blauw) licht hierin speelt.
  • De leerling kan zijn of haar eigen slaapgedrag analyseren en kan tips om beter te slapen toepassen op zijn of haar eigen slaapgedrag.

 

Beter slapen door Charge Your Brainzzz? Help het te onderzoeken!

De Vrije Universiteit en GGD Amsterdam doen in opdracht van de Hersenstichting in schooljaar 2018-2019 onderzoek naar de effecten van Charge Your Brainzzz. Hiervoor wordt kennis en attitude over slaap en het slaapgedrag van leerlingen gemeten vlak vóór, vlak na, en 2 maanden na het uitvoeren van het lespakket. De klassen die de vragenlijst het meest compleet invullen, maken kans op een klassenuitje t.w.v. € 250,-! Wie kan er meedoen? Klas 2 en 3 van het voortgezet onderwijs (VMBO-T, HAVO, VWO). Uw school kan al meedoen met enkele klassen.

Geïnteresseerd in deelname en wilt u meer informatie?
Laat dit weten door –vrijblijvend- contact op te nemen met verantwoordelijk onderzoeker Maj-Britt Inhulsen via emailadres:

maj-britt.inhulsen@vu.nl; 06-82540466. Zij vertelt u graag meer!”