Informatie voor ouders
Slaap
Alle levende wezens hebben slaap nodig. Wij slapen gemiddeld één derde deel van ons leven. Het maakt dat we de rest van de tijd goed kunnen functioneren en gezond blijven. Een goed en regelmatig slaap-waakritme helpt onze hersenen gezond te houden. Voor jongeren is genoeg slapen vaak extra moeilijk: gedurende de puberteit schuift hun slaappatroon naar een later tijdstip, terwijl zij wel ‘s ochtends op hetzelfde vroege tijdstip weer op school worden verwacht. Slaappatronen zijn weliswaar gedeeltelijk aangeboren, maar veel slaapproblemen bij jongeren kunnen worden voorkomen door gezond slaapgedrag.
Lessenserie
Gedurende de lessenserie Charge Your Brainzzz leert uw zoon of dochter met behulp van moderne, activerende leermiddelen over de biologische achtergrond van slapen, over slaapstoornissen, het effect van slaap op het lichaam en krijgen zij tips aangereikt om hun eigen slaapgedrag te verbeteren.
De game
Een onderdeel van het lespakket is de serious game Charge Your Brainzzz. Deze game laat uw zoon of dochter op een veilige manier de effecten van slaaptekort ervaren en geeft hen tips om hun slaapgedrag te verbeteren. Deze game is onderdeel van het huiswerk bij de lessen. Uw zoon of dochter kan de game beter niet meer na 20:00 uur spelen. Ingespannen gamen en het licht dat van het scherm van de telefoon of tablet komt kan het slaapritme verstoren. Om dit te ontmoedigen krijgen ze bij het spelen na 20 uur geen punten meer in de game. Klik hier voor meer informatie.
Meer informatie
Wilt u zelf ook graag meer weten over slaapgedrag, de gevolgen van slaaptekort, de biologische achtergrond van slaap en verschillende soorten slaapstoornissen? Klik dan hier om alles over slaap te lezen.
Help uw kind
Uzelf als ouder kunt uw kind ook helpen om beter te slapen. Hieronder treft u een aantal tips aan om uw kind te ondersteunen bij het verbeteren van zijn of haar slaapgedrag. U treft op deze pagina zowel tips aan om uw kind te helpen, als tips voor uzelf om beter te kunnen slapen. Na de tweede les zal uw kind ook een huiswerkopdracht krijgen waarbij hij/zij vragen aan u zal stellen over uw slaapgewoonten. Dit is bedoeld het gesprek tussen u en uw kind over slapen en slaapgewoonten te stimuleren.
Spreek met uw kind vaste bedtijden af. Elke dag op dezelfde tijd gaan slapen én opstaan helpt de hersenen van uw zoon of dochter om op een vast tijdstip het signaal om te gaan slapen te geven, waardoor hij of zij ‘s avonds makkelijker in slaap kan komen en ‘s ochtends prettig wakker wordt. Let bij deze bedtijden ook vooral op dat uw kind voldoende uren kan slapen: voor jongeren tussen de 12-14 jaar wordt minimaal 9-9,5 uur slaap aangeraden, al zijn er ook op deze leeftijd wel individuele verschillen. Een enkele keer uitgaan en laat naar bed gaan is natuurlijk geen probleem. Dat slaaptekort haal je weer in door de volgende nacht dieper te slapen, niet langer. Dus probeer om je kind snel weer in het normale ritme te laten komen.
Laat uw kind twee uur voor bedtijd zijn of haar smartphone of tablet wegleggen. Ook televisiekijken en andere beeldschermen gebruiken, zoals laptops, wordt afgeraden. Deze apparaten geven licht af dat veel blauw bevat. Dit blauwe licht is voor de hersenen het signaal dat het dag is, waardoor uw kind ‘s avonds slechter in slaap kan komen. Voor meer informatie over de werking van (blauw) licht, klik hier.
Is het niet haalbaar om uw kind twee uren voor het slapengaan beeldschermvrij te houden? Laat uw zoon of dochter dan in elk geval een blauwlichtfilter op zijn of haar apparaten installeren en de lichtintensiteit op laag zetten. Zo’n programma zorgt ervoor dat tablets, telefoons en laptops minder blauw licht uitzenden. Een goed programma hiervoor is F.Lux voor Windows en iOS. Voor Android smartphones en tablets is er de app Twilight, en het onderdeel Nightshift in de instellingen van nieuwere iPads en iPhones.
Er zijn wekkers die naast een geluid ook langzaam licht aan laten gaan. Die wekkers helpen om prettiger wakker te worden en maken dat je je overdag energieker voelt. De lichtintensiteit is echter niet hoog genoeg om een signaal van de dag te zijn en ervoor te zorgen dat je ‘s avonds eerder moe wordt. Daarvoor heb je ‘s morgens na het wakker worden direct buitenlicht nodig, eventueel dicht bij een raam, of in de winter een lichttherapielamp bij de ontbijttafel.
Zoals met alles, een goed voorbeeld doet goed volgen. Heeft u zelf ook behoefte aan slaaptips? Hieronder treft u ook nog enkele belangrijke tips aan:
Zoek zelf uit hoeveel uren slaap u eigenlijk nodig heeft en breng niet meer uren in bed door. De meesten hebben aan 8 uur slapen genoeg.
Ga pas slapen wanneer u zich slaperig voelt. Als u niet in slaap kunt vallen binnen een half uur, sta dan op en onderneem een ontspannende activiteit. Ga daarna weer liggen en herhaal dit proces totdat u in slaap valt.
Indien u zelf ook meer behoefte hebt aan slaaptips, klik dan hier om meer slaaptips te lezen.